Tes Turbo

Sıkça Sorulan Sorular

Turbo motor nedir, araba turbosu neden bozulur, nasıl anlaşılır gibi yararlı bilgileri anlatan yazımız için tıklayın!

Otomobil motorları teknolojik imkanların da getirisiyle her geçen gün çeşitlenerek sürücülerin tüm ihtiyaçlarına en doğru şekilde yanıt verecek özelliklere bürünüyor.İcadı 1800’lü yılların son çeyreğine dek uzanan, 1905 senesinde İsviçreli Alfred Büchi tarafından ilk kez piyasaya tanıtılan turbo motor da bu anlamda atılmış önemli adımlardan biri.

Peki turbo motor nedir? En basit şekilde özetlemek gerekirse; motorun performansını artırırken yakıt tüketimini de azaltarak aracın verimliliğine katkı sağlayan güç aygıtı denebilir. Büchi tarafından üretilen ilk turbo motor; yakıt ile hava karışımının sıkıştırılıp silindire gönderilmesi ve bu sayede aracın performansının artırılması motivasyonuna dayanıyordu. Bu sistem bugün hala üretilmekte olan turbo sisteminin de en temel formülünü oluşturuyor. Şimdi gelin turbo motorların nasıl çalıştığını biraz açalım.
Motorun normal haliyle emebildiğinden daha fazla havayı emmesini sağlayan turbo, bunu yüksek basınçlı silindirlere göndererek aracın daha fazla hava ve basınç ile temasını, bu sayede de motorun daha güçlü çalışmasını sağlıyor. Bu da turbonun olmadığı motorlar ile kıyaslandığında daha az yakıt tüketimi ve daha yüksek performans anlamlarına geliyor.

Son yıllarda turbo araçların tekrar gündeme gelmesinin bir diğer sebebi de bu özellikleri sayesinde daha düşük gaz salınımına sebep olmaları. Yani turbo motora sahip araçlar daha çevre dostu.
Turbo sistemleri için aslında motor içindeki silindirlerin içindeki yanma sonucu atılan egzoz gazının çıkışına dayanan bir pervane sistemi denebilir. Aşırı besleme sistemi diye de adlandırılan bu sistem daha verimli bir yanma sistemi prensibine dayanıyor. Bunu şöyle tarif edebiliriz: Motor içinde yanan yakıt ve sıcak gaz ortaya bir basınç çıkarıyor. Bu basıncın daha düşük ısıda fakat daha yüksek oranda iletilmesini sağlayan şey ise turbo oluyor. Salyangozu andıran bir yapıya sahip olan turbolar, içinde bulunan tünellerden geçen basıncın intercooler aracılığıyla soğutulmasına, ancak aynı zamanda daha yüksek biçimde dışarı atılmasına katkı sağlıyor.

Turbo özelliğine sahip bir motor bu özellikten yoksun, ancak aynı büyüklükte bir motorla kıyaslandığında yedi kat daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahip oluyor. Bu aynı zamanda küçük hacimli motora sahip araçlarda performans avantajı sağlayan bir durum olduğundan maddi açıdan da otomobil sahiplerini cezbediyor.

Turboya sahip bir araç demek, aynı zamanda gaz tepkilerine hızlı reaksiyon verme kapasitesine sahip bir araç demek. Bu da sadece performans açısından değil güvenlik açısından da artı özellik sayılıyor. Dizel turbo nedir sorusunun cevabı da tam olarak burada devreye giriyor. Motorin yağının yoğun olduğu bir motor çeşidi olan dizeller turbo adı verilen sistem sayesinde daha yüksek verimlilik elde edilebiliyor. Aynı zamanda zararlı egzoz gazı atıklarını da azaltan turbo, motorun ömrünü uzatıcı etkiye de sahip.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor. Yeni nesil araçların pek çoğunda turbodaki arızalara karşı bir ikaz ışığı bulunuyor. Ancak bunun yanı sıra turbonuzda sorun olduğunun sinyalini veren belirtiler de mevcut: Aracınızın yakıt tüketimindeki artış ve motor performansındaki belirgin düşüş gözlemlediğinizde turbo motorunuzda meydana gelmiş çeşitli arızalardan şüphelenebilirsiniz. Aynı zamanda motordan gelen yüksek volümlü sesler de çeşitli arızalara işaret olabilir.

Turbo arızası sorununun önüne geçmek için dikkatli olabileceğiniz belli başlı ipuçlarını vererek yazıyı sonlandıralım. Öncelikle turbo sisteminin en büyük gereksinimi motor yağı. Turbonun yeteri kadar yağlanmaması, belirgin bir şekilde ömrünü kısaltıyor. Burada kullanılan yağın kalitesi ve niteliği de bir o kadar önemli.

İkinci mesele turbo içindeki hava sirkülasyonunun sorunsuz gerçekleşebilmesi. Bunun için turbonun pervanelerini bozacak ya da arızaya sebep olacak yabancı maddelerin motorun içine girmemiş olduğundan emin olmak gerekiyor.

Son olarak turbo sistemini tıpkı bir yap boz sistemi gibi her şeyin gerektiği büyüklükte ve gerektiği yerde olduğu komple bir sistem olarak düşünmek gerekiyor Zaman içinde çeşitli aşınma ya da genişlemeler turbo sisteminin ihtiyacı olan havayı almasına engel olabiliyor. Bu da turbonun çalışmasını sekteye uğratıyor. Dolayısıyla söz konusu duruma karşı tedbirli olmak ve ara ara kontrolünü yapmak gerekiyor.
Turbo egzoz gazı ile çalışan bir pompa olup egzoz gazının basıncından alır.

Turbo şarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan, hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.

Türbin ve kompresör olmak üzere iki adet pervaneye sahiptir.

Türbin, egzoz tarafında, kompresör emme tarafında yer alır.

Egzoz gazının çıkma basıncıyla dönen türbin aradaki bağlantı milinin yardımıyla kompresör pervanesini döndürür.

Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır.

Kısaca

Turbo kısaca aşırı beslenmedir. Yani şarj sistemi ile araç motorundan daha fazla tork elde edebilmek amacıyla çalışan bir sistemdir. Genel hat itibariyle bir hava pompasıdır. Egzoz gazları ve atık enerji işe çalışmaktadır. Ünite genel hatlarıyla, bir türbin çarkı, bir kompresör çarkı ve bunları birbirine bağlayan bir milden oluşmaktadırlar.

Basınç yüklü egzoz gazı otomobilin motorunu terk etme aşamasına geldiğinde, turbo sisteminin türbin çarkına yönlendirilmektedir. Göbekte bulunan mil, türbin ile birlikte döner ve milin diğer tarafında bulunun kompresör çarkının çevrilmesi sağlanır. Böylece kompresör yüksek hızla dönmeye başlar. Yüksek hacimdeki havayı emerek motorun silindirlerine yollar.

Araçlarda turbo sisteminin verimliliğini arttırmak amacıyla genelde araya soğutucu olarak bilinen intercooler ünitesi eklenmektedir. Turbo ünitesinden çıkan hava sıcaklığı yaklaşık 160 dereceyi bulmakta. Bu sıcak hava intercooler ünitesinden geçerek soğutulmaktadır. Böylece havanın yoğunluğu arttırılır.

Hava yoğunluğu artarak araç silindirlerine daha fazla hava gönderecektir. Turbo motorlu araçların en hassas ve dikkat edilmesi gereken noktası ise motor çalıştırılması ve durdurulmasında bir süreliğine rölantide aracın bekletilmesi gerekmektedir.

Araç ilk esnada motor yağ basıncı istenilen seviyeye ulaşmasına kadar rölanti devri üzerinde kalmalıdır. Boş vites konumunda gaza basılmaması gerekmektedir. Soğuk günlerde bu süre uzatılmalıdır.
Türkiye’nin önde gelen turbo tamiri , turbo satışı ve turbo onarım şirketlerinden biri olmaktan gurur duyuyoruz. Yılların verdiği tecrübe ve kaliteye göre sürekli gelişiyoruz. Yeni hedefler doğrultusunda kaliteden ödün vermeden çalışmaya devam ediyoruz. Tüm şehirlerimizde en uygun turbo fiyatları ile en iyi hizmeti sunuyoruz. Önceliği miz hem kalite hem de fiyat olan firmamız, bir yıllık turbo garantisi ile ara vermeden, Turboşarj fiyatını göstermek için müşterilerimizi asla yarıda bırakacak kötü parçaları kullanmaz. Müşterilerimizin görüşleri şirketimizin önceliğidir. Daha iyi hizmet ve daha iyi turbo fiyatları için servisimize ve müşteri temsilcimize her zaman sizi bekliyoruz. Ayrıntılı Turbo bilgileri için arama yapabilirsiniz. Detaylı bilgi alabilirsiniz. Profesyonel hizmetlerimizi Türkiyenin her yerine ve herkese sunuyoruz. Genel olarak, Türkiye’nin her yerine kargo yapılır.

• Tüm Şehirlerimize En Uygun Turbo Fiyatlarıyla En İyi Hizmeti Sunuyoruz.
• Kesintisiz Bir Şekilde 1 Yıl Garantili Turbo ile Hem Kaliteye Hemde Fiyata öncelik Veren Firmamız,
• Asla Turbo Fiyatını Uygun Göstermek İçin Müşterilerimizi Yarı Yolda Bırakıcak Kötü Parçaları Kullanmaz,
• Müşterilerimizin Görüşleri Firmamızın İlk Önceliklerindendir.
• Daha iyi Bir Hizmet ve Daha Uygun Turbo Fiyatları İçin Servisimize ve Müşteri Temsilcimizde Sizleri Herzaman Bekliyor Olacağız.
• Türkiye’nin Her Yerine Profesyonel Hizmet Sunmaktayız.
• Türkiye Geneli Kargo Hizmeti Verilmektedir.
• Müşteri memnuniyeti ön planda tutulmaktadır.
• Arıza lambası yanar (yeni araçlarda),
• Aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar,
• Turbodan anormal ses gelir-Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses),
• Motor yağ eksiltir,
• Turbo basıncı düşer,
• Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
• Uzun yollarda aşırı sıkıştırma sebebi ile turbonuz arızalanır
• Yağ bakımı çok önemlidir turbo mili aşırı egzoz gazına maruz kalır en zor şartlarda çalışan en önemli parçadır.
• Sabahları cızırtı sesine dikkat ediniz soğuk havalarda
• Yokuşlarda yığılma olduysa devir kaybı (önemli)
• Arkadan aracı biri çeker hissiyati alabilirsiniz.

Turbo Arıza Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

• Yakıt sarfiyatındaki artış,
• Yük altındayken zorlanmalar,
• Turbodan belirgin seslerin gelmesi,
• Devirlenme ivmesinin düşmesi,
• Turbo basınç göstergesinde düşüş,
• Yağ eksiltme ve yakma,
• Yakıtın Yanma fonksiyonunda aksaklıklar sonucu egzozdan gelen beyaz duman,
• Motor arıza lambasının yanması